29 Mayıs 2016 Pazar

Nargile hazırlanışı

           Nargile dışarıdan kolay, basit gibi görünmesine rağmen yapımı çok uğraştırıcı ve zahmetlidir.Her nargile ustasının kendine göre bir yöntemi vardır.Nargile hazırlamanın birkaç püf noktası vardır.Eski zamanlarda nargile sadece tömbeki adı verilen tütün ile içilirken çeşitli aromalara sahip, tömbekiye göre çok daha hafif tütünlerin piyasaya sürülmesinden sonra bu tarz tütünler daha popüler olmaya başlamıştır ve günümüzde farklı aromalara sahip onlarca tütün çeşidi bulunmakta olup nargile hazırlanırken tütünler belli oranlarda karıştırılarak daha farklı tatlar oluşturulmaya başlanmıştır. Bu nedenle ilk olarak nargile hazırlanırken tütünün miktarı ve oranının ayarlanması çok önemlidir.Lüleye konulan tütün ne çok sıkı nede çok aralıklı olmamalıdır.Eğer tütün çok konulup sıkıştırılırsa lüleden hava akışı zor olacağından hem tütünün yanmasında sıkıntı olup dolayısıyla yeterli duman sağlanamayacak hemde çekimi zorlaşacaktır.Bu yüzden, tütün miktarı çok önemlidir.Eğer daha önce denememiş iseniz ve nargile hazırlamak istiyorsanız lülenin ortasında ki hava akışını sağlayan deliğe kalem gibi bir cisim koyarak tütünü lüle içine bastırmadan, nazik bir şekilde koymanız işe yarayacaktır.Tütün lüle seviyesinin biraz altına kadar doldurulduktan sonra koymuş olduğunuz cisim alınabilir.Bu sayede hem lüle içindeki hava akışı düzgün olmuş olacak hemde tütün çok sıkı olmayacaktır.Lüle hazırlandıktan sonra gelen önemli nokta folyonun çekilmesidir. Folyo çekilirken dikkat edilmesi gereken mesele folyonun gergin olmasıdır.Eğer folyo tam gerilmeden kapatılır ise köz konulduktan sonra folyoda çökme meydana geleceğinden tütün ile közün mesafesi azalacaktır.Bu çökme de lülenin üst yüzeyindeki tütünün çabuk yanmasına neden olup nargiledeki tadı bozacaktır bu nedenle folyo yeteri kadar gergin olmalıdır. Folyo çekildikten sonra ısı ve hava  akışı için folyoda delikler açılmalıdır.Buradaki dikkat edilmesi gereken mesele deliklerin büyüklüğü ve sıklığıdır. Eğer açılan delikler çok büyük olur ise közden kopan küçük parçalar folyodan geçip lüleye düşebilir ve biraz önce bahsettiğim gibi nargilenin yanmasına sebep olabilir.Eğer çok küçük olur ise de hava akışında problemler yaratabilir.Bununla beraber delikler her tarafta eşit aralıklarla olmalıdır.Son olarak şişedeki suyun seviyesi de çok önemlidir.Su seviyesinin az veya çok olması içimde rahatsızlıklara yol açabilir.Su seviyesi için ideal nokta ise Ser'in şişeye giren en alt noktasından iki parmak yukarısı kadardır.Bunlara dikkat edildikten sonra en azından keyifli bir nargile içilebilinir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder