29 Mayıs 2016 Pazar

Nargilenin anatomisi

Merhaba arkadaşlar, 
hepinizin bildiği gibi nargile günümüzde popülaritesi artmış, hemen hemen her mekanda bulunabilen ve düzenli içici kitlesi bulunan bir kültür haline gelmiştir. Aslı tam olarak bilinmese de ilk olarak Hindistan'da yapıldığı düşünülmektedir.Anadolu ile ilk buluşması ise Osmanlı dönemine dayanmaktadır ve o günlerden bu güne içenlerini memnun etmiş ve günümüze kadar gelmeyi başarmış, kendini benimsetmiştir.Her ülke hatta yöreden yöreye bile gerek kültür gerek biçimsel  değişiklikler gösterse de temelde hepsi aynıdır. Nargile yapı bakımından dört parçadan oluşmaktadır.En üstte tütünü içine koyduğumuz, üstüne köz konulduğundan ısıdan zarar görmemesi için pirinç, bakır vb. malzemeler kullanılarak yapılan parçaya lüle denmektedir.Lüle hemen altında bulunan metal, seramik veya cam gibi malzemeler kullanılarak yapılan üzerindeki işçiliğiyle estetik katan ser adı verilen parçaya bağlanır.Ser'in altında genellikle cam olan şişe mevcuttur.Bu şişe içinde su bulunur ve su gelen dumanı filtre ederek marpuç adı verilen bölüme aktarır.Marpuç, şişedeki dumanın içen kişiyle buluşturan üst ve alt ucları genellikle ahşap ortada iç kısmı özel hayvan derisinden yapılmış hortumdan oluşan bölümdür.Bunun yanısıra lüle ile ser arasında köz yenilerken veya mevcut közün külünü dökmek için bulunan tepsi ve közlerin külünün rüzgardan uçuşmaması için veya mevcut ısıyı korumak için rüzgarlık(baca) adı verilen içi boş silindir şeklindeki parça  da mevcuttur.Marpuç ucuna takılan içinden duman geçen parçaya ise sipsi(ağızlık) adı verilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder